En dat zei ze, toen ze in de gure kou, met regenlaarzen en regenjas aan, neerstreek in haar moes,-en kruidentuin.
Alleen even Smeerwortel oogsten om een zalf te maken, want dat is nu de beste tijd, dat was wat ze dacht. Maar na de oogst van de ontstekingsremmende Smeerwortel trok de rustgevende Valeriaan haar aandacht. Met haar handen in de aarde vol met geneeskrachtige wortels, zag ze de ontgiftende Cichorei staan, geheel met blad en stengel vergaan, alle kracht weer in de aarde, terug naar de wortel gegaan. Dus ook hier wat geoogst en weer wat laten staan voor een verder bestaan.
En zo riep ook het frisse, kalmerende venkelkruid mijn naam, wel zó luid! Laat mij niet staan! Haal me eruit! Pluk mij! Pluk mij! Riepen de laatste zoete amandel noten door elkaar. En alsof Moeder Natuur het verbood, hing er aan de hazelaar écht maar 1 hazelnoot.
En op de drempel , ja warempel nog wat wilde kastanjes kunnen rapen. Een schone was blijft fris en puur met de kracht van wilde kastanjes uit moeder natuur. Jeetje nog genoeg te doen, ook nog in dit seizoen.
Afgelopen oogst van de knoflook was groot, net de laatste knoflook weer gepoot. De blaadjes geveegd en verzameld om de kruiden,-en moestuin bedden zacht toe te dekken, even aan het licht onttrekken, naar binnen, in het donker, even weg van al de hectiek,
Alles wordt stil, alles laat los. Ook de fruitbomen en struiken verdienen een warm bed en zo worden houtsnippers, bladeren en stro als een deken aan de voet van de stam gelegd. De laatste kale uitstekende takken worden gesnoeid en samengebonden, mee gestoeid, maar uiteindelijk bij elkaar geboeid, voor de opslag, voor een volgend seizoen, want dan is er ook vast weer genoeg te doen.
Voor vandaag klaar met dat gestruin in mijn moes,-en kruidentuin. Een tak in mijn haren op mijn handen de blaren, in mijn zakken de laatste verzamelde zaadjes, whoosh waait de wind door kleren en blaadjes.
Voor nu lekker warm naar binnen, met een dampende kop thee, met kruidenkracht zoals verwacht. En dan snel de smeerwortelzalf maken, zoals ze ten eerste had gedacht.
Nodig?
- 50 gram verse smeerwortel of 30 gram gedroogde smeerwortel.
- Gebruik je gedroogde smeerwortel laat deze dan 2 dagen weken in een beetje wodka.
- 70ml biologisch koudgeperste olijf,-kokos,- of zonnebloemolie.
- 10 gram bijenwas.
- 2 schone potjes van 30ml.
D.I.Y
- Maak de smeerwortel goed schoon, evt met een borsteltje en knip of snijd ze in kleine stukjes.
- Verwarm de olie en smeerwortelstukjes op de au-bain-marie manier.
- Laat het 2 uur op laag vuur staan , zeker niet koken en roer regelmatig goed door.
- Laat het afkoelen en daarna weer 1 uur au-bain-marie verwarmen.
- Giet het door een vergiet met daarin een schone doek.
- Verwarm de olie opnieuw au-bain-marie nu met de bijenwas erbij, roer het goed door elkaar tot de bijenwas volledig is gesmolten.
- Schenk het in schone potjes.
- Wacht tot de zalf is gestold en afgekoeld en sluit dan de potjes af met de deksels.